Trg kralja Tomislava 6 23251 Kolan, Otok Pag, Hrvatska | Tel. +385 (0)23 698-008 | Kontakti
Unesite pojam i započnite pretragu

LAG Mentorides je osnovan 2014. godine kao nastojanje ruralnih zajednica otoka Paga i Raba za primjenu procedura LEADER mjere Programa ruralnog razvoja. LAG pokriva područje 6 ruralnih gradova i općina (Gradovi Rab, Pag i Novalja te Općine Lopar, Kolan i Povljana). LAG Mentorides je osnovan kao udruga građana čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave, lokalne javne ustanove poput škola, turističke zajednice, poduzeća, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te udruge građana iz ruralnih sredina. Područje LAG-a karakterizira činjenica da ga čini ukupna kopnena i morska površina dvaju otoka Raba i Paga s pripadajućim otočićima i hridima.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, LAG je imao 18.395 stanovništva. Prosječna gustoća stanovnika je 44,9 st/km². Stanovništvo LAG-a živi u 33 naselja, u 3 grada i 3 općine. Dužina morske obale LAG-a iznosi cca 423.47 km (Otok Pag dužinom obalne crte od 302.47 km najrazvedeniji je Jadranski otok 5. po veličini i otok Rab dužinom obalne crte od 121 km, 4. je otok po veličini ).
LAG Mentorides pokriva površinu od 409,47 km2, a na njegovom području živi 18.387 stanovnika (popis 2011.). LAG se bavili promocijom održivog razvoja, poticanjem poduzetništva, radom s mladima i povećanjem kvalitete života u ruralnim zajednicama. {gallery}galerijafotografija/Osnivanje_LAGa{/gallery} LAG „Mentorides“ je prije svega temeljen na aktivnom partnerstvu i suradnji 6 jedinica lokalne samouprave s područja Ličko - senjske županije (Grad Novalja) ; Zadarske županije (Grad Pag, Općina Kolan, Općina Povljana) i Primorsko- goranske županije (Grad Rab, Općina Lopar).
Objedinjene u udrugu (sukladno Zakonu o udrugama) navedene jedinice lokalne samouprave su svoj zajednički cilj usmjerile na postizanje održivog i integriranog razvoja, te su unaprjeđenje kvalitete života svojih stanovnika ugradile u sve svoje aktivnosti i akte koji reguliraju njihov rad.
Način provedbe partnerskih inicijativa, ostvarenje zajedničkih ciljeva te prava i obveze članova LAG-a se prvenstveno definiraju Statutom LAG-a. On je ujedno i krovni dokument kojim se određuju tijela LAG-a i sustav članstva. Osim Statutom osnivački postulati LAG-a, kao i njegovo operativno funkcioniranje, su definirani LEADER pristupom.

Jedna od osnovnih ideja partnerstva LAG-a je potaknuti tripartitna partnerstva između predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora. Članom LAG-a stoga mogu postati jedinice lokalne samouprave, udruge, znanstvene i druge ustanove te ostale pravne i fizičke osobe temeljem pisanog zahtjeva kojeg ocjenjuje i (ne)prihvaća upravljačko tijelo LAG-a.

KONTAKT:
Tel: 053 663 603
Mob: 099 599 6024
E mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web stranica: www.lagmentorides.hr