Trg kralja Tomislava 6 23251 Kolan, Otok Pag, Hrvatska | Tel. +385 (0)23 698-008 | Kontakti
Unesite pojam i započnite pretragu

Športska i natjecateljska događanja na prostoru današnje Općine Kolan odvijala su se od davnih dana, ranije u obliku natjecanja u raznim vještinama, npr. vještina korištenja čobanske praće, zatim frcanje i gađanje stenamin, a bome užalo se je utrkivat, bilo na tovaru, bilo tekuć.
Nekad ranije užalo se je i gađat s strilon iz luka, a bome dogodio se i pokoji pravi šakački obračun, sve u najboljem športskom duhu. A kroz stagnice su se redovno održavali boćarski turniri svake nedilje i blagdanom. Frenje, beli, foto i libero i stolni tenis u Kateheti podizali su tjelesnu pripremljenost naraštaja mladeži.
Kod popove kuće, u staroj mrtvačnici, ozad Doma, na Dušanovomu zahodu, tijekom prolića, lita i jeseni održavali su se beskrajni turniri u bankucu, laganeli, a sedan i pol je bila glavna turnirska igra, dok se je kasnije zaigralo i poker, a bome, vrti se je i vrtuljak. Sve te športske događaje ljudi i mladež odigravali su spontano, van institucionalnih športskih društava.
Ipak, može se reći da su natjecanja u obliku u kojem mi danas doživljavamo športska nadmetanje u Kolanu započela poslije Drugog svjetskog rata i to uglavnom na nogometnom terenu tj. na Crkvenoj i Dujaševoj livadi na kojoj su se odigravali žestoki nogometni susreti između momčadi otočkih naselja. Posebno su bili neizvjesni susreti između Kolana i Metajne te s Novaljom.
Evo kao je početak organiziranog športskog natjecanja (nogometnog) u časopisu Kolanjaca „Mih“, koji je godinama izlazio u Rijeci, opisao diplomirani inženjer Krešimir Pernjak 1987. godine:
Sjećanja Krešimira Pernjaka
Poslije II sv. Rata stvoreni su uvjeti za masovni odlazak mladih u škole i zanate. Gradski život i obvezni predmet iz fizičke kulture u školama utjecali su na mlade Kolanjce koji donose sportske novine u Kolan. Prvih godina igra se uglavnom nogomet sa loptama izrađenim od starih krpa i čarapa. Prva prava kožna lopta sa zračnicom donešena je 1949. iz Šibenika. Igranje sa takvom loptom moguće je na travnatim terenima, pa su se zato koristile livade ispred Kolana (Crkvena i Dujaševa livada) ili livade na Blatu.
Nogomet se igra nediljon i praznikom, a omladina je miješana od đaka i mladića težaka.
Prva organizirana utakmica odigrana je 1950. na Dujašovoj livadi protiv omladine iz Barbata. Rezultat 1:0 za Kolan.
1951. organizirane su dvije utakmice s mladeži iz Barbata. Prva je odigrana na Blatu, rezultat 0:0, a druga u Metajni, rezultat 2:2.
1952. godine odigrana je utakmica sa mladeži iz Novalje na crkvenoj livadi rezultatom 5:2 u korist Novalje.
Ova su druženja bila prijateljska sa mnogo starijih posjetilaca. Poslije utakmica častilo se pršutom i vinom i taj se dan pretvarao u feštu. Puno se pričalo o razvoju sporta i sportskih terena.
Dobrovoljnim radom izgradilo se odbojkaško igralištre ispred Doma.
Ideja za izgradnju nogometnog igrališta na Sikovicama nije ostvarena. Zato sadašnju izgradnju (ovo je pisano 1987. godine op.ur.) igrališta kraj nove škole treba zdušno podržati jer se time ostvaruje san svih poslijeratnih generacija.
Osnivanje i prikaz djelovanja Športske udruge Kolan
Športska udruga Kolan
osnovana je 23.12.1995. godine. Prvi predsjednik bio je Čedo Pernjak, a tajnik Bogumil Šugar, u članstvu bilo je više pripadnika tadašnje kolanjske mladeži: Zvonko Gligora, Nenad Čemeljić i dr.
Od početka djeluje se na uređenju igrališta, organiziranju i sudjelovanju na turnirima, želja za igranjem i natjecanjem bila je jaka. S ograničenim sredstvima pokušavalo se učiniti što više, sudjelovalo se na raznim turnirima, održavalo susrete u Kolanu.
Od osnutka Općine Kolan otvaraju se nove mogućnosti.
Od prosinca 2003. predsjednik postaje Bogumil Šugar, a Domagoj Prtorić tajnik, u nadzoni odbor birani su Ante Gligora – Kolako, Zvonko Prtorić- Nuga i Zvonko Gligora.
Iste 2003. dotadašnji povremeni turnir posvećen Gospi od Karmela postaje tradicionalnim i održava se svake godine povodom našeg zavjetnog blagdana. Nogometaši iz Kolana u više su navrata bili i pobjednici.
Zapažene uspjehe kolanjski nogometaši postizali su i na turnirima u Povljani, Novalji, Loparu, Pagu ali i na gostovanjima u Zagrebu kod kolega s Filozofskog fakulteta iz Zagreba s kojom se u više navrata izmjenjuju gostovanja isto kao i s nogometnom momčadi iz Trogira.
Na redovnom turniru „Otočke lige“ koji se svake godine odvija u Novalji, naše Društvo nastupa s po tri ekipe: mladi, srednji i stariji, što je pokazatelj značajnog broja članova našeg Društva, obzirom da je uvjet za nastup činjenica da si rođen ili imaš prebivalište na Otoku Pagu.
U višegodišnjem nastupanju na turniru u sklopu Županijske Katoličke lige, godine 2006. ekipa Kolana zauzela je drugo mjesto u Županiji, iza Visočana koji su te godine bili pobjednici.
Uz igralište kod škole u Kolanu, od 2004. uređuje se i igralište u Mandrima, a donacijom sirane „Gligora“ ove su godine na igralište u Kolanu postavljeni novi koševi.
U planu za naredno razdoblje ističemo postavljanje rasvjete, sređivanje ograde i završenje igrališta u Mandrima.
Nastavljanje rada s mlađim uzrastima te redovno nastupanje u „Otočkoj ligi“.
Namjera je povećati fond nagrada te podići kvalitetu tradicionalnog turnira za Gospu Karmelsku, koja se od ove godine slavi i kao Dan Općine te ojačati i boćarski turnir koji se odvija povodom tog Blagdana.

Kontakt: Športska udruga Kolan
Sjedište: Trg kralja Tomislava 6, Kolan